Search
Close this search box.
recept bouillabaisse frans eten culinair mediterraans vis vissoep

Recept voor heerlijke bouillabaisse

Het meest klassieke visgerecht is natuurlijk de bouillabaisse. Weinig mensen wagen zich aan deze wereldberoemde Zuid-Franse klassieker. En toch kan iedereen dit bijzonder smakelijke gerecht op tafel zetten. Voor de liefhebbers van de mediterraanse keuken hebben wij het recept. Niet ingewikkeld om te maken en het kan ook gewoon met ingrediënten die in Nederland te koop zijn.

Heel veel mensen denken dat bouillabaisse een soep is, maar eigenlijk is bouillabaisse dat niet. Het is een gerecht van gekookte vis, de soep is slechts een bijproduct dat je over de vis giet. Het is van oorsprong een gerecht dat door arme mensen gegeten werd. Onverkoopbare vissen werden aan het einde van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt. Het kookvocht werd over stukjes geroosterd brood gegoten en met rouille gegeten. Kenners beweren dat er minimaal zes soorten vis in bouillabaisse zouden moeten zitten.

Voor 4 personen

Bereidingstijd 40 minuten

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • 3 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 2 uien (fijngesneden)
  • 2 tomaten (fijngesneden)
  • 700 ml visbouillon
  • 400 ml witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • mespunt saffraandraadjes
  • 2 eetlepels fijngesneden verse basilicum
  • 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
  • 200 gram mosselen
  • 250 gram snapper- of zeeduivelfilet
  • 250 gram schelvisfilet
  • 200 gram garnalen
  • 100 gram sint jakobsschelpen
  • zout en peper
  • vers stokbrood voor erbij

Recept voor de bouillabaisse

  • Verhit de olie in een grote pan op matig vuur en voeg de knoflook en uien toe, bak dit al roerend 3 minuten
  • Roer de tomaten, bouillon, wijn, laurier, saffraan en kruiden erdoor
  • Breng alles aan de kook, draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de soep 30 minuten sudderen
  • Week ondertussen de mosselen 10 minuten in licht gezouten water. Schrob de schelpen schoon onder koud water en verwijder eventuele baarden. Gooi exemplaren weg die een kapotte schelp hebben of die niet sluiten als je erop tikt
  • Doe de mosselen in een grote pan met een bodempje water, breng alles aan de kook en kook de mosselen 4 minuten op hoog vuur
  • Haal de pan van het vuur en gooi mosselen die nog gesloten zijn weg
  • Spoel zodra de soep klaar is, de visfilets af, dep ze droog en snijd ze in stukken
  • Doe de visfilets bij de soep en laat ze 5 minuten mee sudderen
  • Voeg de mosselen, de garnalen en de sint jakobsschelpen toe en breng het op smaak met zout en peper
  • Laat de soep 3 minuten doorkoken tot alle vis gaar is. Haal de pan van het vuur, verwijder het laurierblaadje en schep de soep in kommen
  • Serveer met vers stokbrood
Vakantiehuizen in Frankrijk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen